press release  
     
  Zoos elefant skal være rugemor for mammuthybrid  
     
  Zoo - 1. april 2013  
     
   
     
 

Helt sensationelt ser det ud til, at København Zoo til næste år kan præsentere sine gæster for en krydsning mellem en elefant og en mammut.

 
     
 

Siden 25. februar har den lille elefantunge Khao Sok skabt stor begejstring blandt gæsterne i Zoo. Men til næste år håber Zoo at kunne tilføje intet mindre end en verdenssensation til deres attraktioner.

 

Lige nu er Zoo i gang med allersidste fase i et indtil videre tophemmeligt projekt, der nu er klar til offentliggørelse. I samarbejde med den russiske forskningsgruppe Apriloskaya Mammut-Restoration-Group håber Zoo til næste år at kunne præsentere gæsterne for verdens første elemut – en hybrid mellem en elefant og en mammut.

 

Natten til i går skete der et sensationelt gennembrud, da det lykkedes Zoo at befrugte et russisk mammutæg med elefantsæd. Sæden kommer fra Zoos 54-årige hanelefant, Chieng Mai, og det er planen, at ægget skal indsættes i hunelefanten Kungraos livmoder ved middagstid i dag d. 1. april 2013.

 

Apriloskaya Mammut-Restoration-Group vurderer, at der er rigtig store chancer for, at Zoo om et år kan præsentere en ”lille” ny: "Du må godt kalde mig en nar, hvis Zoos huneefant ikke har født en elemut om et år", siger professor Sirinov Karpin, der er forskningschef for Apriloskaya Mammut-Restoration-Group.

 

Zoos videnskabelige direktør, Bengt Holst, er begejstret over det sensationelle resultat: "Det er altid spændende, når vi kan være med til at flytte grænser, og det må jeg sandelig sige, vi har gjort her. Det er fuldstændig banebrydende, at det er lykkedes os at befrugte et mammutæg, og vi er rigtig stolte af vores samarbejde med Karpin og hans forskere. Lige nu glæder vi os så til at se det fantastiske resultat af de mange års samarbejde", siger Zoos videnskabelige direktør.

 

Der eksisterer to mulige mammuthybrider. Hvis faderen er en elefant og moderen en mammut, betegnes afkommet som en elemut, mens den omvendte kombination resulterer i en mafant.

 

Det er aldrig tidligere lykkedes en elefant at befrugte et mammutæg.

 
     
   
     
 
Kontaktinformation Vedhæftede filer
 
 

Zoos videnskabelige direktør Bengt Holst: tlf. 30 16 73 20

Foto 1: Khao Sok (Frank Rønsholt).

Foto 2: Fotomanipulation af Khao Sok (til højre) og elemutten, som Zoo forestiller sig, den vil se ud (Michael Petersen).

Khao Sok_1.jpg
Elemut og Khao Sok.jpg